8 najzanimljivijih stvari koje možete raditi u Novom Sadu

ribarsko ostrvo

Novi Sad je lokacija koji može mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Međutim, mnoga mesta i atrakcije mogu ostati skrivene za one koji se unapred ne informišu dobro. Iz toga razloga odlučili smo da sastavimo listu najzanimljivijih stvari koje nebi trebalo da propustite ukoliko ste u  Novom Sadu.

Novi Sad je u stanju da iznenadi čak i one koji tu duže borave. Pogotovo turiste koji su prvi put tu.

Pa da počnemo.

Gradski centar u novom sadu

novi sad centar

Centar grada je mesto sa mnogo zanimljivih lokacija koje ne bi trebalo da propustite. Pešačka zona se sastoji od Zmaj Jovine ulice, Pašićeve, Svetozara Miletića, Laze Telečkog, dela Dunavske ulice, Katoličke porte i Trga slobode. Trg slobode je pozornica najznačajnijih događaja. Kulturnog ili političkog karaktera.

Trgom dominiraju dve građevine okrenute licem u lice: Gradska kuća (identična kopija one u Gracu) i Crkva Imena Marijinog, rimokatolička crkva poznata kao Katedrala. Između njih se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću čuvenom političaru iz 19 veka.

Od trga se nastavlja Zmaj Jovina ulica, glavno šetalište u centru grada. Koju čitavom dužinom prati veliki broj bašta kafića, ali i različitih prodavnica. Na kraju ulice se nalazi spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju i Vladičanski dvor sa Sabornom crkvom.

Na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice se nalazi najstarija sačuvana kuća u Novom Sadu. Sagrađena 1720. godine, poznata pod nazivom „Kod belog Lava“ u kojoj se danas nalazi Irish Pub.

Dunavska ulica je nastavak pešačke zone sa velikim brojem prodavnica i restorana uklopljenih u građevine neo baroknog stila. Na kraju ove ulice se nastavlja Dunavski park, najstariji i najlepši park u Novom Sadu. U centru parka je malo jezerce okruženo stazama za pešake i raznim vrstama drveća što ga čini pravom malom oazom za odmor i uživanje.

Gradski centar je mesto sa odličnim mogućnostima za noćne izlaske i provode, a naročito preporučujemo ulicu Laze Telečkog koja je centar dešavanja pogotovo u danima vikenda.

Ovo je bio samo kratak rezime centra grada, nemojte oklevati da istražite i ostale ulice u bližoj okolini i zabeležite zanimljive detalje vašim fotoaparatom.

Muzej vojvodine

muzej-vojovdine

Ovaj muzej poseduje istorijske, arheološke i entološke eksponate i nalazi se u Dunavskoj ulici. Zgrada 35 pokriva istoriju Vojvodine od vremena paleolita do kraja 19. veka. Zgrada 37 priča priču iz perioda 1945. godine sa akcentom na strašne događaje iz Prvog i Drugog svetskog rata. Cene ulaznica su od 100 do 200 dinara dok je nedeljom ulazak u muzej besplatan.

Ribarsko ostrvo

ribarsko ostrvo

Ovo malo, ali izuzetno ostrvo (koje je tehnički poluostrvo) je predivno mesto za izlete ili opuštene šetnje. Veliki broj restorana, hotela i splavova koji su stalno otvoreni su čest izbor onih koji žele da pobegnu od gradske užurbanosti.

Štrand

strand-novi-sad

Jedna od najboljih plaža na toku Dunava, 700m dugačka peščana plaža sa mnogim barovima i drugim rekreativnim aktivnostima privlači na hiljade ljubitelja zabave na suncu. To je ujedno i mesto održavanja mnogih lokalnih žurki i festivala. Naročito su zanimljive i male kabine koje je moguće iznajmiti u toku sezone, koje su skrovište mnogima koji žele da se udalje grada u toplim letnjim danima.

Petrovaradinska tvrđava

petrovaradinska tvrdjava

Čim pređete Dunav pronaći ćete impresivnu Petrovaradinsku tvrđavu – zaštitnika grada. U okviru tvrđave se nalaze mnoga istorijska zdanja koja sa sobom nose zanimljive priče i istoriju. Tvrđava je izgrađena 17. veku i u svojim zidovima je čuvala kao zatvorenike mnoge poznate ličnosti poput Karađorđa (vođe prvog ustanka protiv Turaka i začetnika poznate diastije) i Tita. Glavno obeležje tvđave sa Sat kula, sa čijeg platoa se pruža predivan pogled na Dunav i Novi Sad. Tvrđava krije i mnoge misterije što je razlog više da je obavezno posetite.

Obilazak Novog Sada biciklom

Evo još jedan zanimljiv način da se bolje upoznate sa Novim Sadom. Obiđite grad bicklom uz iskusnog vodiča koji će vam predstaviti  grad iz svoje perspektive i upoznati sa njegovim najinteresantijim delovima.

Sremski Karlovici

sremski-karlovci

Mali gradić pored Dunava, udaljen oko 10km od Novog Sada. S pravom nazvan „Grad muzej“, zbog svog odlično očuvanog gradskog jezgra u Barkonom stilu, koje datira iz 18. i 19. veka. U istoriji ovo mesto se prvi put spominje 1308. Kada je 1713. sedište patrijaršije premešteno u Karlovce oni su postali duhovi i kulturni centar Srba u  18. i 19. vijeku. Prva srpska gimnazija otvorena 1791. godine još je u funkciji. Tu su i još mnoge znamenitosti poput Patrijaršijske palate, nekoliko velelepnih crkava, Muzej grada, Gradska kuća, česma „ Četirli lava“ (legenda kaže da ko god pije sa ove česme jednoga dana ce se vratiti ponovo u Karlovce).

Obavezno posetite muzej pčelarstva i vinski podrum i degustirajte njihove proizvode. Sremski Karlovci su poznati po svom autentičnom Bermet vinu, za koje postoji priča da se konzumirlo čak i na Titaniku. Karlovci su mesto kvalitetnog vina i imaju dosta vinarija koje vredi posetiti. Na sledećem linku možete videti neke od njih.

Nakon obilaska centra, preporučujemo da obiđete i park “Dvorska bašta” i da pronađete usku stazu koja iz centra vodi do vidikovca “Magareći breg” sa otvorenim anfiteatrom i predivnim pogledom na grad i okolinu.

Karlovci su definitivno lokacija koju vredi posetiti i sigurni smo da ćete hteti ponovo da dođete.

Fruška gora

manastiri-fruske-gore

Usamljena planina Panonske nizije, nedaleko od Novog Sada, nacionalni park pod zaštitom države. Prostire se u dužini od 80 km od istoka ka zapadu i oko 15km od sever prema jugu. Pašnjaci, voćnjaci, vinogradi krase njene padine, a viši delovi su prekriveni gustom šumom koja je obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Fruška gora privlači svakoga ko voli lepe pejzaže, kupanje u planinskim jezerima, lov i ribolov, branje pečuraka, planinarenje, posete manastirima ili degustaciju vina. Takođe možete videti i ostatke nekoliko utvđenja i drugih arheoloških lokaliteta. Staze za planinarenje su dugačke po nekoliko kilometara i dobro obeležene.

Lepoti Fruške gore posebno doprinosi veliki broj pravoslavnih manastira, koji datiraju iz perioda od 12 do 15 veka koji su bili centar duhovnog i kulturnog života Srba u doba Turske okupacije. Postojalo je ukupno 35 manastira od kojih je očuvano samo 16, od kojih su mnogi uništeni u vreme Drugog svetskog rata.

Za obilazak Fruške gore možete angažovati nekog vodiča ili se samostalno uputiti u istraživanje. Ukoliko sami krećete u upoznavanje ove lokacije podelićemo sa vama jedan resurs koji će vam u tome mnogo pomoći – posetite sajt Fruškać koji slikovito opisuje sve zanimljive destinacije Fruške gore http://fruskac.net/rs


Recommended Posts