8 Zanimljivih činjenica o snovima

snovi

Pored mnogih „babskih priča“ i raznih sanovnika koji kako mnogi veruju odlično tumače snove, i danas svako od nas ima različito mišljenje o tome šta snovi zaista predstavljaju. Ono što je interesantno to je da svi volimo da prepričavamo šta smo sanjali i da zajedno sa svojim bliskim osobama ili prijateljima razgovaramo o smislu i značenju sna.

Snovi mogu da budu i lepi i manje lepi, misteriozni, magloviti, čudni i da ponekad nemaju apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Ali se uvek vraćamo na to da su to samo snovi i da u njih treba da verujemo samo kada su pozitivni. O tome šta oni stvarno i koliko doprinose našoj svakodnevnici ostavićemo stručnjacima da utvrde u nekoj daljoj budućnosti. Ono što možemo sa sigurnošću da kažemo o snovima su samo neke veoma interesantne ćinjenice za koje verovatno niste znali.

 

Koliko nam snovi svakodnevno doprinose

  1. Ako vas naglo probudi neki zvuk kao što je na primer alarm verovatno se nećete setiti sna.
  2. Prema istraživanjima 12% ljudi skoro uvek i u celosti sanjaju crno-bele snove. Možete li da se setite nekog vašeg sna u boji?
  3. Ako ste neispavani moguće je da neki sitan udarac ili manja posekotina mnogo više boli nego ranije. To je upravo zbog toga što nedostatak sna utiče na smanjenje praga tolerancije bola.
  4. Ženama je u proseku potrebno jedan sat više sna tokom noći nego muškarcima. Žene ne osećajte se krivima ako se vaš partner probudi pre vas.
  5. Bez hrane zdrava osoba može da preživi i više nedelja dana. Ali bez sna mnogo manje. Tako da pre ćete umreti zbog nedostatka sna nego zbog nedostatka hrane.
  6. Neverovatno ali 100% istinito. Neki od najvećih izuma u istoriji nastali su upravo iz ideje rođene u snovima slavnih naučnika. Kako smo već rekli da snovi umeju da budu i prilično čudni, nemojte se začuditi ako ceo dan provedete u razmišljanju o rešavanju nekog problema i da upravo odgovor ili rešenje dobijete u toku sna naredne noći.
  7. Ako često sanjate kako vas partner vara, ne brinite, dešava se to i njemu/njoj.  Jer upravo snovi te vrste su najčešći i kod žena i kod muškaraca.
  8. Nemojte da vam bude čudno ako se nakon buđenja budete ljutili na nekoga koga ste sanjali i ko vam je u snu učinio nešto loše. Vaše telo reaguje na isti način na san kao i na javu i tako da je to potpuno normalno. Samo setite se da je to ipak bio samo san.

Činjenice o snovima

Ne možemo da utičemo na snove ni na koji način. Ali zato možemo i moramo sebi da pružimo svakodnevno vreme i poseban kutak za mir i odmor kako bi naše telo dobro funkcionisalo jer to je ono najvažnije od čega nam ceo život i zavisi.


Recommended Posts