Kvartovi Novog Sada

kvartovi novog sada

„Iz kog si dela grada gari“?

Pitanje koje je svako od nas čuo bar jednom, polovina se slaže sa tim da je to potpuno nebitno jer je Novi Sad prelep baš zahvaljujući svim svojim kvartovima dok će druga polovina sa ponosom da izgovori svoj deo grada… Sa neutralne tačke tvrdim su svi kvartovi Novog Sada specifični i posebni a jednako lepi.

Da li znate sve delove grada, i šta je ono što ih razlikuje?

Ovo su kvartovi Novog Sada

 • Centar
 • Sajmište
 • Sajlovo
 • Detelinara
 • Petrovaradin
 • Liman l,ll,lll,lV
 • Ribarsko ostrvo
 • Telep
 • Adice
 • Podbara
 • Grbavica
 • Novo Nasellje
 • Salajka
 • Adamićevo naselje
 • Klisa
 • Avijatičarsko naselje
 • Jugovićevo
 • Banatić
 • Rotkvarija
 • Vidovdansko naselje
 • Slana bara

Centar

kvartovi novog sada

 

Deo grada u kojem provodimo svoje slobodno vreme jer kao centar i predstavlja centar svih dešavanja, koncerti, manifestacije, i naravno doček Nove godine uvek se proslavlja na Trgu slobode. U centru se nalazi katolička katedrala ispred spomenika Svetozara Miletića.

Sajmište

sajmiste

Deo grada koji je najprepoznatljiviji po Novosadskom sajmu  gde se tokom cele godine održavaju razne radionice, izložbe i predavanja poput: Poljoprivredni sajam, Sajam šumarstva, Sajam turizma, Sajam lova i ribolova i drugi..

Sajlovo

sajlovo

Po istoriji predpostavlja se da je Sajlovo nekadašnje ime bilo Isailovo po monahu manastira za koji se veruje da je nekada postojao na tom mestu. Sajlovo se nalazi na obe strane Rumenačkog puta dok mu se na severnoistočnoj strani nalazi železnička pruga.

Detelinara

detelinara

Današnje naselje Detelinara je osnovano posle Prvog svetskog rata, a ono što je za njega veoma značajno je to da su upravo na tom području pronađeni arheološki ostaci iz mlađeg gvozdenog doba.

Petrovaradin

petrovaradin

I više nego svetski poznata Petrovaradinska tvrđava po mnogim misterijama i istorijskim značajnim činjenicama, mesto sa kojeg se prostire najlepši pogled na ceo Novi Sad i naravno mesto poznato po muzičkom festivalu Egzit.

Liman I,II,III,IV

liman

Kompletan Liman se nalazi na polju gde vlada prelepo zelenilo, izlazi na Dunav i u jegovom sastavu se nalazi gradska plaža Štrand kao i kampus novosadskog univerziteta.

Ribarsko ostrvo

ribarsko ostrvo

Ribarsko ostrvo je omiljeno mesto za odlazak na riblju čorbu ili za izlazak na splav, prepun restorana na obali Dunava i prelepih splavova ostao je neizostavan za pravo uzivanje i odličan provod.

Telep

telep

Prvo ime Telepa je bilo Daranjijevo naselje, na njemu se nalaze pravoslavna,  katolička i kalvinistička crkva. Na Telepu je osnovan mađarski kulturni centar „Petefi Šandor“.

Adice

adice

Adice su nastale u vreme masovnog doseljavanja stanovništva, na njima je veoma zastupljena privredna delatnost a jednom godišnje se održava zabavna manifestacija „Dunavske noći Adica“

Podbara

 

Podbara spada u jedno od najstarijih delova grada i samim tim čuva veoma stare priče naroda koji je živeo na ovom području još u 18. veku. Na Podbari se nalazi Almaška crkva.

 

Grbavica

grbavica

Ime Grbavica nastalo je kada je početkom 1961. godine tadašnji inženjer Milan Cvetkov, u okviru saradnje između Novog Sada i Sarajeva, preuzeo gotove projekte za sarajevski kvart Grbavicu. Na Grbavici se nalazi jevrejsko i katoličko groblje.

Novo Naselje

 

Novo Naselje je zapravo prvo ime današnjeg dela grada koje se naziva Bistrica,  međutim novosađani još uvek koriste ime Novo Naselje. Poznato je po nekoliko teniskih klubova, fudbalskom klubu Mladost i naravno pravoslavnoj crkvi koja još uvek nije potpuno izgrađena. U sklopu Novog Naselja nalazi se i nekadašnji zasebni kvart Satelit.

Salajka

Salajka

Na Salajci su nekada živeli ratari i povrtari koji su osim voća i povrća prodavali i stoku. Poznati kao živahan i temperamentan narod kod kojih se nijedan žandarm nije usuđivao da dođe za vreme Austrougraske.

Adamovićevo naselje

adamovicevo naselje

Adamovićevo naselje je nekad spadalo pod Daranjijevo naselje, današnji Telep, na njemu se nalazi higijenski zavod i medicnska škola kao dve najpoznatije ustanove na ovom delu grada.

Klisa

klisa

Kao i svaki veći grad tako i Novi Sad ima svoje predgrađe, deo grada zvani Klisa.  Poznata po velikom buvljaku ili Najlon pijaci gde se mogu povoljno pronaći sve vrste novih i polovnih stvari za radionice, kuće i domaćinstvo.

Avijatičarsko naselje

avijaticarsko naselje

Avijatičarsko naselje se nalazi na ulazu u Novi Sad iz pravca Rumenke, pored Detelinare. U njemu se nalazi fudbalski klub Novi Sad koji igra u prvoj srpskoj ligi.

Jugovićevo

jugovicevo

Ime ovog dela grada potiče iz 1913. godine po vojnom aerodromu Jugovićevo koji se ovde nalazio. U Jugovićevu se jednom godišnje u septembru održava manifestacija „Otvoreni dan“ koja pokazuje život i rad u jedinicama vojske.

Banatić

banatic

Banatić je dobio ime po Banatskoj ulici, na ovom delu grada nalazi se železnička i autobuska stanica.

Rotkvarija

rotkvarija

Prvi naziv ovog područja bio je Jovanovski kraj, kasnije je dobio ime Rotkvarija od strane stanara sa Salajke i Podbare jer su stanovnici ovog kraja gajili rotkvu. Na Rotkvariji se nalazi Novosadsko pozorište.

Vidovdansko naselje

vidovdansko naselje

Naselje je dobilo ime po zaštitniku stanovnika Sveti Vid, u ovom kraju podignut je kameni krst u slavu ovog svetitelja.

Slana Bara

slana bara

Slana Bara je dobila ime po močvari koja se nekada nalazila na ovom području a njeni tragovi su još uvek vidljivi. Na ovom delu grada pronađeni su ostaci iz bronzanog doba.

 

Ukoliko želite da podelite sa nama još neke informacije za bilo koji deo grada ostavite komentar…


Recommended Posts