Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište centar

Malo ljudi zna da je Srpsko narodno pozoriste osnovano 1861 godine u vreme carevine Austrije,. U Novom Sadu je tada postojala duga pozorišna tradicija, odigravale su se razne vrste predstava, i nije slučajno što je baš ovde nastalo Srpsko narodno pozorište.

Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Osnivači pozorišta su Svetozar Miletić, čiji spomenik stoji na samom Trgu u centru Novog Sada.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Kao i Stefan Branovački koji je ujedno bio i predsednik društva Srpskog narodnog pozorišta, Jovan Đorđević književnik koji je objavljivao važne članke o pozorištu. Jovan je i ustalasao vojvođansko srpstvo i time neposredno doprineo osnivanju stalnog Srpskog narodnog pozorišta pod okriljem Srpske čitaonice. I naravno Jovan Jovanović, potonji Zmaj, po kome je i ulica u centru Novog Sada dobila naziv, i postala poznata kao Zmaj Jovina.

Srpsko narodno pozorište NS

Srpsko narodno pozorište nije od osnivanja bilo na mestu gde se sada nalazi, već su se predstave igrale na raznim lokacija kako je bilo moguće.

Srpsko narodno pozorište, spomenik

U današnjem pozorištu, koje se nalazi na pozorišnom trgu, igra se dosta predstava, što gostujućih, što domaćih. Pozorište je opremljeno sa tri sale. Mala sala „Pera Dobrinović“ koja ima gledalište sa 373 mesta, velika sala „Jovan Đorđević“ koja ima gledalište sa 935 mesta i kamerna scena sa 118 sedišta. Zgrada ima 3 sprata, na svakom spratu se nalaze prostorije za potrebe glumaca i osoblja, kao i ulazi na scenu, baletska sala i biblioteka. Na vrhu zgrade je prelepa terasa sa pogledom na centar grada.

Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Srpsko narodno pozorište NS

Pored predstava koje se svakodnevno održavaju, često se održavaju i koncerti. Nedavno održan koncert Sergeja Ćetkovića izazvao je veliko interesovanje za koje se tražila karta više. Kako je protekao u najboljem redu, publika je izašla zadovoljna i puna lepih utisaka. Sasvim sigurno je da pozorište ovakvim muzičkim repertoarima može doprineti posećenosti. Na taj način vratiti stanovništvo kulturi i zainteresovanosti za ovu ustanovu kulture od nacionalnog značaja.

Srpsko narodno pozorište centar

Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Srbija

Repertoar za neredni period možete naći na ovom linku.
Ulaznice možete rezervisati online preko sajta ili otići direktno na blagajnu pozorišta.

Ono što možemo preporučiti su sledeće predstave:

  1. „Hamlet“ Vilijam Šekspir, režija: Nikola Zavišić
  2. „Kad su cvetale tikve“ Dragoslav Mihailović, režija: Boban Skerlić
  3. „Violinista na krovu“ Džozef Stejn, režija: Atila Bereš
  4. „Koštana“ Borislav Stanković, režija: kokan Mladenović
  5. „Gospođa Ministarka“ Branislav Nušić, režija: Radoslav Milenković

Posetite obavezno pozorište i uživajte u predstavama koje će  vam dočarati naši vrhunski glumci.

Srpsko narodno pozorište

 

 


Recommended Posts